‘Je moet de luisteraars verleiden’

Sinds kort ben ik ook zelf op de radio te horen. Dat is wel even wennen. Een keer in de week breng ik een aantal nieuwtjes op internationaal wetenschapsgebied ten gehore. Ik merk dat dat nog aardig lastig is. Je hebt slechts vijf minuten en je bent natuurlijk wel op de radio; dat is best spannend.

Interview met redacteur bij Hoe?Zo! radio, een wetenschapsprogramma van Teleac.

Ik begon de master met het idee om uiteindelijk voor de klas te staan. Maar tijdens de stage op school merkte ik dat lesgeven niet echt mijn ding was. Bij het vak Compres kreeg ik goede feedback en ik vond het ontzettend leuk. Ik wist helemaal niet dat ik leuk kon schrijven. Dus dat was echt een ontdekking. Daardoor ben ik gemotiveerd geraakt om verder te gaan met schrijven.

Na jaren van exacte wetenschap was het een hele verademing om te onderzoeken wat je eigen creatieve kanten zijn. Dat doe je bij biologie nooit. Tegelijkertijd hoef je je vakgebied niet helemaal te missen, door de keuze van projecten of onderwerpen waar je over schrijft. Je doet veel verschillende dingen, maar bijna alles heeft raakvlakken met biologie.

Voor mijn externe opdracht heb ik stage gelopen bij Noorderlicht. Ik bedacht onderwerpen, schreef artikelen, zocht foto’s en interviewde wetenschappers voor de website. In het begin heb ik soms wel zes versies van een artikel moeten schrijven. Verschrikkelijk. Maar op het einde was het vaak in één keer goed. Dan merk je pas dat je echt vooruitgang hebt geboekt. Dat is een goed gevoel. Schrijven moet je gewoon veel doen om het onder de knie te krijgen.

Ik ben nu redacteur bij Hoe?Zo! radio, waarbij ik de onderwerpen en studiogasten regel. Dat betekent dat ik het internet afstruin, websites van universiteiten bekijk en persberichten lees om interessante personen te vinden. Ik houd vervolgens de voorgesprekken met de gasten, bedenk de vragen voor de presentator, ontwerp de inleiding en het slot en maak een pakkende intro. Hiervoor is schrijfvaardigheid erg belangrijk. Wat dekt de lading goed? Wat is er zo leuk aan dit onderwerp? Je moet de luisteraars echt zien te verleiden om door te luisteren.

Sinds kort ben ik ook zelf op de radio te horen. Dat is wel even wennen. Een keer in de week breng ik een aantal nieuwtjes op internationaal wetenschapsgebied ten gehore. Ik merk dat dat nog aardig lastig is. Je hebt slechts vijf minuten en je bent natuurlijk wel op de radio; dat is best spannend.

Ik heb het gevoel dat ik door de master nu echt op een goede plek zit. Toen ik biologie deed had ik dat absoluut niet. Het was een ontdekking – toen ik aan de master begon – dat ik ergens goed in was. Veel mensen hebben vaak twijfels of ze wel het juiste ding doen. Ik heb het idee dat ik niets beters had kunnen doen.