Boeken

 

Wildzoekers – op het strand

Het nieuwste boek van Maartje Kouwen is Wildzoekers op het strand, het tweede deel in de populaire Wildzoekers-reeks van Uitgeverij Lemniscaat. Dit keer is het boek geillustreerd door Suzanne Diederen. 

Wildzoekers op het strand is een boek voor kinderen (en hun ouders) die graag vanalles willen doen en ontdekken op het strand: luisteren hoeveel vogels je hoort, gaatjes in schelpen bestuderen, een zandafdruk maken, ontdekken waarom de zee blauw is (een een golf wit), het verschil onderzoeken tussen een mannetjes- en vrouwtjeskrab, je schaduw versieren met zeewier en kijken welk beestje al die drolletjes op het wad produceert. Vanaf 20 juni in de boekhandel. 


Wildzoekers – in het bos

Wildzoekers – in het bos is het eerste boek in de serie Wildzoekers, die wordt uitgegeven door Uitgeverij Lemniscaat. Maartje bedacht en maakte Wildzoekers, samen met illustrator Kim Merel.

Wildzoekers is een boek voor nieuwsgierige kinderen die graag vanalles willen ontdekken in het bos: welke blaadjes sneller vallen, van wie die pootafdruk is, wat er drijft of zinkt, met welke zaden je het verst kunt gooien, hoe modder voelt met blote voeten en hoe die mooie vogel heet. Het bevat meer dan 150 doe-ideeën voor kleine activiteiten, die je ter plekke in het bos kunt doen.

Over Wildzoekers:
‘Maartje Kouwen leidt jonge wildzoekers door alle seizoenen. Ze beschrijft het bos als een groot attractiepark waar van alles is te zien, horen, ruiken, proeven en vooral te spelen valt en geeft originele tips.’ – kinderboekenrecensent Jaap Friso in het AD.


Eksters houden van bling bling

Samen met Koen Moons en Steijn van Schie ontleedde Maartje Kouwen vakkundig allerlei lariekoek in het boek Eksters houden van bling bling. Zoals dat je spinazie geen twee keer mag opwarmen (het mag gewoon!), dat je de Chinese muur vanuit de ruimte kunt zien (nope!), dat je bloemen schuin moet afsnijden (nergens voor nodig!), dat er drijvende eilanden zijn van plastic (het is helaas een plastic bouillon) en dat eksters van glimmende voorwerpen houden (ze zijn er juist bang voor). Met dank aan de fijne mensen van Kosmos Uitgevers en aan Horst Wolter voor de geweldige illustraties! 

Eksters houden van bling bling werd breed opgepikt door de Media, waaronder Trouw en het AD. Maartje was te gast bij BNR Radio, NH Radio en RTV Utrecht. 


Een glutenvrij feestje

Het eerste kinderboek van Maartje Kouwen is Een glutenvrij feestje, dat ze schreef én illustreerde. Een glutenvrij feestje is een kinderboek over glutenintolerantie, speciaal voor peuters en kleuters. Als je ziek wordt van gluten is dat best ingewikkeld. Om kinderen en hun omgeving op een luchtige manier meer te vertellen over glutenvrij leven, is er nu het boek Een glutenvrij feestje.

Over Een glutenvrij feestje:

Wat is dit een ontzettend mooi boek! Het ontroert me zelfs… Het is een ware kunst om iets ingewikkelds zo simpel over te brengen en er dan ook nog zo’n positieve draai aan te geven. Prachtig! Ik denk dat het ouders, kinderen en pedagogisch medewerkers echt aan zal spreken’ – Chris Mak, diëtist Nederlandse Coeliakie Vereniging.


Plassen over kwallenbeten

Waarschuwt jouw moeder ook nog steeds dat je niet zonder jas naar buiten moet gaan, omdat je dan verkouden wordt? Doe je ’s avonds het raam dicht omdat er anders muggen op het licht afkomen? En heb je wel eens geplast over een kwallenbeet? Nergens voor nodig. Het zijn allemaal verzonnen volkswijsheden gebaseerd op niets anders dan lariekoek!

In het boek Plassen over kwallenbeten – biologische lariekoek ontleed laat Maartje Kouwen, met collega’s Steijn van Schie en Koen Moons, op luchtige wijze zien hoe het echt zit met meer dan vijftig hardnekkige biologische misvattingen. Het boek werd rijkelijk geïllustreerd door Merlijn van Bijsterveld.

Het boek werd breed opgepakt in de media. Maartje was te gast bij Radio538, EditieNL, de Nederlandse en Vlaamse Radio 1, en in een langlopende serie bij Focus Radio. 

Over Plassen over Kwallenbeten:

‘Hier is Nederland hard aan toe. Nee sorry, schrap dat, de hele wereld is hier hard aan toe. (…) Zo veel fabeltjes! Dit boek helpt er in ieder geval bijna honderd de wereld uit.’ 

‘Een heerlijk boek. Ik zou nog wel een boek willen, want er zijn nog meer hardnekkige fabels die rond dwarrelen (…). De schrijfstijl is erg leuk en toegankelijk.’


Kat in de Stad

In winkels en horeca loopt  opvallend veel miauwend personeel rond. De kroegtijgers en winkelpoezen brengen gezelligheid en houden de panden vrij van ongewenst gespuis. In de succesvolle boekenserie Kat in de Stad tekent Maartje Kouwen de verhalen van de opvallendste katten op, geschreven met een knipoog.  De verhalen zijn voorzien van een treffende foto van de kroegtijgers en winkelpoezen in hun natuurlijke omgeving, gemaakt door Robert van Willigenburg.

Na de razendsnel uitverkochte Utrechtse Kat in de Stad schreef ze ook Kat in de Stad – Amsterdamse kroegtijgers en winkelpoezen, en de Engelstalige Amsterdam Pub Cats.

      cover Amsterdam pubcats

Over Amsterdam Pubcats:

‘What’s not to like? Never knew so many wonderful kitties were out there. Love the angle on the stories too, not made up but the authors really investigated their subjects. Great gift for any cat lover if only for the wonderful photography.’