‘Een televisiedocumentaire heeft veel overeenkomsten met een artikel’

Het leukste vind ik dat je echt een concreet product maakt. Elke maand ben je hard aan het werk, ontvang je de artikelen, maakt de vormgeefster het blad op en komen de drukproeven binnen. Ik wordt nog elke keer enthousiast als een paar weken later de doos tijdschriften op de redactie wordt bezorgd.

Interview met hoofdredacteur Maritiem Nederland

Ik begon de master met zowel educatie- als communicatievakken, maar ik wist al snel dat ik niet voor de klas wilde staan. Schrijven aan artikelen die echt gepubliceerd konden worden vond ik geweldig. Tijdens een vak zijn we naar Bessensap geweest, een conferentie waar journalisten en wetenschappers samenkomen. Ik vond het ontzettend leuk om daar rond te lopen en de onderzoekers van alles te vragen. Ik heb toen heel bewust voor het schrijven gekozen.

Mijn externe opdracht heb ik bij het tijdschrift Explore gedaan. Ik heb daar een serie van vijf artikelen geschreven: de moleculen top vijf. Voor mijn stage ben ik bij het tijdschrift Maritiem Nederland beland. Een vrij breed onderwerp, maar ik heb me hier bezig gehouden met innovatie en technische dingen. Na mijn stage ben ik gevraagd hier te blijven werken. Het klassieke blijven-hangen-op-je-stageplek. Ideaal.

Het hoofdthema van de master is het vertalen van technische, wetenschappelijke informatie naar niet-wetenschappers. Dat is precies wat wij doen. Ons blad is sectorbreed, dus zowel de visserij als de offshore-industrie en de scheepsbouwers willen we aanspreken. Een manager van een rederij moet het niet alleen lezen, maar er ook nog iets aan hebben. Je moet altijd zorgen dat er in elk verhaal een take home message zit voor alle doelgroepen.

Ik ben begonnen als vakredacteur en dan ben je voornamelijk aan het schrijven. Je houdt je met de inhoud en het vak bezig. Als hoofdredacteur komt er veel regelwerk bij kijken; nadenken over de indeling van het blad, vergaderingen, freelancers en geldzaken. Je moet veel organiseren. Dat is iets wat ik in de studie niet geleerd heb, dus ik leer veel nieuwe dingen. Maar de combinatie is erg leuk. Ik houd daar wel van.

Het leukste vind ik dat je echt een concreet product maakt. Elke maand ben je hard aan het werk, ontvang je de artikelen, maakt de vormgeefster het blad op en komen de drukproeven binnen. Ik wordt nog elke keer enthousiast als een paar weken later de doos tijdschriften op de redactie wordt bezorgd.

De scheikunde komt niet meer echt terug in mijn werk. Aan de ene kant is dat jammer, maar aan de andere kant is dit wel een unieke kans in mijn carrière. Ik ben heel snel op deze positie gekomen en kan nu gaan bouwen aan dit blad. Over een paar jaar wil ik wel weer terug naar mijn roots. De Kijk en de Quest houd ik met meer dan gemiddelde belangstelling in de gaten.

Maar het lijkt me ook wel leuk om de overstap te maken naar radio of televisie. Als ik een documentaire op televisie kijk, dan zie ik altijd veel overeenkomsten met een artikel. Vaak heb je mensen die letterlijk aan het woord komen, met daarnaast een voice-over die dingen verduidelijkt. Ook de manier waarop het verhaal is opgebouwd is hetzelfde; je moet mensen geboeid houden. Het is nog toekomstmuziek, maar dat lijkt me een leuke switch. Ik kan nog alle kanten op, dat is de kracht van de master.