Personalia

Maartje

Maartje Kouwen is verzot op taal en biologie. In haar werk als wetenschapsjournalist komen beiden passies samen.

Sinds 2009 werkt Maartje Kouwen als freelance wetenschapsjournalist. Ze studeerde biologie en wetenschapsjournalistiek en werkt sindsdien naast haar freelance bestaan als (eind)redacteur bij biologenvakblad Bionieuws. Ze schrijft voor diverse tijdschriften, doet verslaglegging en maakt uiteenlopende tekstuele producties.

Maartje Kouwen schrijft graag over visserij, gedragsbiologie en ecologie, maar is ook thuis in de plantenwereld, genetica of celbiologie. Ze bevindt zich graag op het grensvlak van biologie en historie, zoals het hongerwinteronderzoek of effecten van vroegere walvisvaart.

Tussen het schrijven door is ze vaak te vinden op de Wadden of haar volkstuin: haar outdoor office. En ze vertoeft graag tussen de cafékatten, waar ze maar liefst drie boeken over schreef. In haar nieuwste boek Plassen over kwallenbeten ontleedt ze biologische lariekoek.

Vol overgave spoort Maartje Kouwen de nieuwste publicaties op, interviewt ze onderzoekers en struint ze symposia af. Het doel? Al dat moois vertalen voor een breder publiek om te laten zien hoe fascinerend wetenschap is.