Personalia

Maartje Kouwen is verzot op taal en biologie. In haar werk als wetenschapsjournalist komen beiden passies samen.

Sinds 2009 werkt Maartje Kouwen als freelance wetenschapsjournalist. Ze studeerde biologie en wetenschapsjournalistiek, en werkte naast haar freelance bestaan tien jaar lang als (eind)redacteur bij biologenvakblad Bionieuws. Inmiddels is ze persvoorlichter bij de Universiteit Utrecht.

Ze schrijft nog steeds voor diverse tijdschriften, doet verslaglegging en maakt uiteenlopende tekstuele producties, vaak op gebied van wetenschap, natuur en biologie. Daarnaast werkt ze momenteel aan haar zesde boek: een vervolg op het succesvolle Plassen over Kwallenbeten, waarin ze lariekoek ontleed.

Tussen het schrijven door is ze vaak te vinden op de Wadden of haar volkstuin: haar outdoor office. En ze vertoeft graag – met taart – tussen de caf├ękatten, waar ze maar liefst drie boeken over schreef.

Het liefst schrijft Maartje Kouwen grote achtergrondverhalen, gaat ze met onderzoekers op pad of interviewt ze bevlogen wetenschappers. Het doel? Al dat moois vertalen voor een breder publiek om te laten zien hoe fascinerend wetenschap is.