Personalia

Maartje Kouwen is verzot op taal en biologie. In haar werk als wetenschapsjournalist komen beiden passies samen.

Sinds 2009 werkt Maartje Kouwen als freelance wetenschapsjournalist. Ze studeerde biologie en wetenschapsjournalistiek, en werkte naast haar freelance bestaan tien jaar lang als (eind)redacteur bij biologenvakblad Bionieuws. Tegenwoordig is ze programmamaker bij de Universiteit Utrecht, waar ze programma’s bedenkt en organiseert om kinderen in aanraking te brengen met wetenschap.

Ze schrijft nog steeds af en toe voor tijdschriften, doet verslaglegging en maakt uiteenlopende tekstuele producties, vaak op gebied van wetenschap, natuur en biologie. Maar ze schrijft vooral boeken. Recent verscheen haar zevende boek: Wildzoekers Рin het bos,  de eerste van een nieuwe serie natuurboeken voor kinderen bij Uitgeverij Lemniscaat.

Tussen het schrijven door is ze vaak te vinden op de Wadden of haar volkstuin: haar outdoor office. En ze vertoeft graag Рmet taart Рtussen de cafékatten, waar ze maar liefst drie boeken over schreef.

Het liefst schrijft Maartje Kouwen grote achtergrondverhalen, gaat ze met onderzoekers op pad of interviewt ze bevlogen wetenschappers. Het doel? Al dat moois vertalen voor een breder publiek om te laten zien hoe fascinerend wetenschap is.